Locky virus: pas op voor de gevaren!

Locky virus: pas op voor de gevaren!

De afgelopen maanden heeft er in West-Europa een nieuwe, agressieve rasnsomware op grote schaal computers besmet. De aanval lijkt zicht met een grote snelheid uit te breiden op meerdere landen. De virus staat bekend als de Locky virus.

Virus-expert Kevin Beaumont heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van de malware en komt tot de conlusie dat in Duitsland meer dan 5000 systemen per uur slachtoffer worden van Locky. Nederland staat in zijn overzicht op de 2e plaats, met ruim 2000 besmettingen per uur.

Wat is Locky en hoe krijg ik het binnen?

Locky is zogenoemde ‘ransomware’. Dat is kwaadaardige software die je bestanden onbruikbaar versleuteld. Voor de ‘sleutel’ moet je cybercriminelen betalen, wat bij Locky het geval is. De versleutelde bestanden zijn alleen weer bruikbaar nadat de gebruiker de hackers geld betalen.

Gebruikers krijgen een mailtje met de vraag om openstaande rekeningen te betalen. De mail bevat een bijlage, de zogenaamde factuur. Vaak is het een Word-document. Na het openen van het bestand, vraagt Word  direct om macro’s in te schakelen. Deze staan over het algemeen uit. Op het moment dat er akkoord wordt gegeven voor het inschakelen van de macro’s, begint de download van de ramsomware. Daarna worden al je bestanden versleuteld. Nooit doen dus!

Hoe voorkom ik besmetting met Locky?

Verwijder verdachte e-mails direct. Controleer voor de zekerheid of de link in de e-mail refereert naar een betrouwbare website. Macro’s in Office zijn standaard uitgeschakeld, dat is niet voor niets. Activeer nooit macro’s in Office voor bijlagen uit e-mails, tenzij je zeker weet dat de macro valide is. Wat ook belangrijk is, is het regelmatig bijwerken van je systeem en gebruikmaken van beveiligingssoftware.

Bescherming

Wilt u weten wat dit voor uw organisatie betekend en of welke maatregelen u moet treffen? PSIS is gespecialiseerd in beveiliging en wij kunnen je beschermen van deze agressieve virus. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Deel dit bericht...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2016 PSIS B.V.